Openingstijden: Maandag t/m vrijdag - 08:30 tot 17:00 uur

E-mail:

info@biobalance7.nl

Telefoon:

(0511) 43 20 55

Over onze darmen - BioBalance7

    • Home
    • Over onze darmen

Al sinds jaar en dag onderzoeken wetenschappers over heel de wereld de relatie van onze darmen tot onze gezondheid. Over hoe onze darmflora precies is samengesteld en wat ze allemaal doet, is zeker nog niet alles bekend. Wat we nu wel weten van wat er zich allemaal tussen ons lichaam en de darmbacterën afspeelt, is waarschijnlijk nog maar het tops je van de ijsberg. Als we ervan uitgaan dat er zo’n duizend verschillende soorten darmbacterën zijn.

Vast staat dat onze darmen overwegend bevolkt worden door bacterën. De laatste jaren zijn de onderzoekers er wel van overtuigd geraakt dat de samenstelling van de darmflora één van de belangrijkste voorwaarden is voor de mate van gezondheid.

Er wordt daarom op dit moment veel onderzoek gedaan naar de samenstelling van onze darmflora. Zo is er het ‘International Microbiome Project’, een samenwerking van achter Europese universiteiten (met onder andere het AMC te Amsterdam, de Vrije Universiteit te Brussel en het Wageningen Universiteit en Researchcentrum). Zij onderzoeken welke groepen bacteriën gelinkt kunnen worden aan specieke ziektes zoals diabetes, chronische darmontstekingen en allergieën.

Maar uit onderzoek bij muizen blijkt ook dat darmbacteriën invloed kunnen hebben op ons brein zoals stemmingen over geluk en stress.

Een mens heeft ongeveer 100.00 miljard darmbacteriën, samen met een gewicht van één kilo! Ieder mens heeft zo’n 1000 soorten bacteriën in een unieke samenstelling. Zonder deze darmbacteriën kan een mens niet overleven. De diverse bacteriegroepen zorgen in principe voor een evenwicht en oefenen zo invloed uit op gezondheid. De samenstelling van de darmora heeft niet te maken met leeftijd, ras of man en vrouw. Voeding veranderd deze samenstelling niet op korte termijn, maar kan op langere termijn wel enige invloed hebben.

Uit onderzoek naar de bacteriën van specieke groepen, zoals mensen met diabetis, bleek dat deze mensen een bepaalde groep bacteriën missen. Het lijkt dat het missen van één groep bacteriën diabetis en obesitas tot gevolg kan hebben. De onderzoekers hebben als wel kunnen vaststellen om welke bacteriën het gaat, maar deze nog niet kunnen isoleren.

De verwachting is dat binnen een aantal jaren de wetenschap in staat is de relatie tussen (groepen) bacteriën en specieke ziektes kan aantonen, en zo de oorzaken van deze ziektes kunnen opheven.

Zeker is dat een optimale samenstelling van onze darmflora van groot belang is voor onze gezondheid.